Att man kan bli smartare av att bara slappa och ta det lugnt låter för bra för att vara sant. Det är ju något som vem som helst klara av utan minsta problem, eller kanske det inte är så lätt? Det gäller att lära sig slappna av på rätt sätt. Här får du veta om några minuter extra i hängmattan, en stunds vila efter maten eller en lång sovmorgon kan göra dig ännu smartare än vad du redan är.
Ta det lugnt för en kreativ hjärna
En forskare som har doktorerat i sambandet stress och sömn har också funnit att en daglig dos av avslappning kan få oss att bli mer kreativa. Det är först när vi tillåter oss själva att slappna av fullständigt som saker och ting faller på plats, nya idéer tar form och vi lättare kan se samband. Med fullspäckade scheman både på arbetsplatsen och på fritiden är det lätt gjort att man inte prioriterar avslappning. Att sitta och titta på tv räknas inte som avslappning eftersom det också är en aktivitet. Många deltar i olika aktiviteter för att slappna av. Det är bra, men att vika en stund dagligen då man bara kopplar bort allting och låter tankarna fladdra iväg är det som är bäst för din hjärna.
Underskatta inte sömnen
Hjärnan har ett stort behov av att återhämta sig och det gör den både under vila och sömn. Om du är stressad kan det dock vara svårt att gå ner i varv och sömnen kanske inte är av den kvalitet som den ska vara. För bättre sömn behövs även de små vilostunderna under dagen. Du måste lära dig att kunna koppla bort allting emellanåt. Det fungerar inte att vänta till helgen eller till semestern. Vilan måste vara dagligt återkommande om du vill bli smartare.
Sluta stressa och var glad
Kronisk stress kan döda hjärnceller. Därför bör du verkligen stanna upp och lära dig att skjuta upp saker, utan att må dåligt eller skuldbelägga dig själv för att du gör det. Enligt olika rön kan man konstatera att den smartaste personen är den som ligger på sovlocket, är glad och äter blåbär och fisk. Skämt åsido, det behövs en balans mellan olika faktorer. Du behöver vila och sova gott, men du måste också stimulera hjärnan. Överstimulering leder till ökad stress som gör att du inte klarar av att lösa problem eller vara kreativ.