Fysisk träning är även bra för hjärnan

Vi vet alla att fysisk aktivitet, motion och träning av olika slag är bra för oss och att det skyddar oss och våra kroppar mot fysiska problem och sjukdomar. Tränar vi ordentligt så blir våra kroppar starka och kan bättre stå emot angrepp i form av bakterier, baciller och andra yttre hot. Dessutom blir hela vårt liv lite lättare om vi tränar eftersom vi helt enkelt mår bättre. Träning leder till massor av olika fördelar, till och med hjärnan mår bra av att man tränar.

Stärk din hjärna

Regelbunden motion kan leda till en rad olika fördelar och dessa påverkar alltså både kropp och huvud. Först och främst så ökar ditt välmående genomgående. Träning brukar innebära bättre sömn vilket gör att man orkar och klarar mer i vardagen, och detta leder naturligtvis till att man blir mer till freds. Förutom att minne, koncentrationsförmåga och kreativitet förbättras så kan träningen också hjälpa till att dämpa depressiva tillstånd hos många människor. Studier har visat att de flesta som lider av nedstämdhet eller depression återhämtar sig och tillfrisknar betydligt snabbare om de börjat träna ordentligt. Fantastiskt nog har det faktiskt visat sig vara betydligt effektivare än att medicinera patienter som befinner sig i den typen av tillstånd. Många är de som har blivit hjälpta på detta enkla men uppenbarligen mycket effektiva sätt, vilket så klart är positivt då stress och höga krav gör att allt fler i vårt samhälle mår dåligt.

Nu finns det ny forskning

Många hävdar att det är mentala övningar som är det bästa för hjärnan och som hjälper oss att träna den. Man rekommenderas till exempel att lösa korsord eller träna med olika spel som sägs förbättra minnet. Och visst, gör man dessa övningar så kommer man troligtvis att bli bättre på att lösa korsord och få lättare att minnas saker, men det ger inga övergripande förbättringar i hjärnan. Istället visar den nyaste forskningen att det viktigaste vi kan göra för att förbättra vår kognitiva förmåga är att motionera. Dessutom verkar det som att det är konditionsträning, så som till exempel löpning, som är det allra bästa för de små grå. Den här typen av träning bidrar nämligen till att blodflödet i hjärnan ökar vilket i sin tur påskyndar nybildningen av celler i hjärnan. Det allra mest markanta är dock att hjärnans arbetssätt förändras och blir effektivare till följd av att kopplingarna mellan de olika delarna förstärks. Detta leder till en allmänt stärkt mental aktivitet.