Maten som gör dig smartare

Man blir vad man äter, men kan man verkligen bli smartare av visa livsmedel? Att bra matvanor kan påverka tankeförmågan har man kommit fram till, men vad ska man äta för att bli smartare? Vitamin E kan hjälpa hjärnan att hålla sig i form och antioxidanter skyddar oss mot de fria radikalerna som bryter ner celler och får oss att åldras. En holländsk studie visar att ett högt kolesterolvärde påverkar både minnet och vår förmåga att tänka flexibelt. Med Omega 3 tänker vi både snabbare och mer flexibelt.

Antioxidanter

Bär innehåller höga halter av antioxidanter och gör oss smartare. Åtminstone möss löser problem snabbare om de äter blåbär. Försök som har gjorts med möss visar att de som hade höga halter av blå färgämnen, antocyaniner, i hjärnan snabbt kunde lösa uppgifter som att hitta vägen i en labyrint till exempel. De flesta bär innehåller antioxidanter, men de som är mörka i färgen innehåller mest. Kronärtskockor och valnötter innehåller också höga halter.

Folat och Folsyra

Folat är en B-vitamin som omvandlas till folsyra i kroppen. Förutom en rad andra positiva egenskaper påverkar den vår kognitiva förmåga positivt. Detta ämne hittar man i grönkål, lever, kål, bönor och kikärter. Även filmjölk och yoghurt innehåller förhållandevis mycket Folat.

Ett glas vin och lite choklad

Ett glas vin emellanåt kan minska risken för demenssjukdomen Alzheimer. Dessutom visar en brittisk studie att det sociala livet på pubar gör hjärnan mer alert. Mörk choklad ökar blodflödet i hjärnan och höjer koncentrationsförmågan. Spenat är fullspäckat med magnesium som får blodkärlen att vidgas, med resultat att blodet flödar genom hjärnan vilket gör att den fungerar bättre. Olivolja har massor av bra egenskaper och en av dem är att den hjälper delarna i hjärnan att kommunicera med varandra.

Sant eller inte?

Det cirkulerar många påståenden om vilken mat man blir smart av och vad man ska undvika. Många studier kan säkert vara lite tvivelaktiga också. Vad sägs om att kaffe med socker gör dig smart? En studie som gjorts i Barcelona visar att personer som började morgonen med kaffe och socker presterade lika som de som börjat dagen utan detta. Skillnaden låg i att de som drack sött kaffe på morgonen behövde inte anstränga sig lika mycket för att nå resultatet. Att äta variationsrikt för att få i sig alla vitaminer är troligtvis det bästa och eftersom ingen studie nämner att läsk, godis och kakor är bra för hjärnan kan man antagligen utesluta detta helt.