Omega 3 är bra för hjärnan

Stämmer påståendet att man blir smartare av Omega 3? Eftersom hjärnan till stor del är uppbyggd av Omega 3-fetter kan svåra brister ge flera problem med hjärnfunktionen. Påståendet att man blir intelligent av fisk har man använt under lång tid. Troligtvis har man även alltid haft rätt i det. Undersökningar på både vuxna och barn som äter mycket fet fisk visar att de faktiskt är intelligentare. Vad beror det på? Fet fisk innehåller stora mängder av Omega 3-fetter.

Omega 3 och dess påverkan på hjärnan

Vissa studier som har gjorts på barn med ADHD visar att ett tillskott på Omega 3 har liten, men positiv effekt som till exempel en tydlig förbättring av läsförmågan samt mindre symptom av ADHD. På äldre personer med demenssjukdomar har studier gjorts som visar att sjukdomsförloppet till viss del kan bromsas hos de som har en mild form av Alzheimer. Det har gjorts många olika undersökningar och studier, men man anser att det behövs mer kliniska studier innan man kan konstatera att Omega 3 kan hjälpa mot vissa sjukdomar i hjärnan och att det har positiva effekter på den mentala hälsan.

Vad ska jag äta för att få i mig mer Omega 3-fetter?

Fet fisk är ett av de viktigaste livsmedlen som innehåller nyttiga fleromättade fetter. Lax, makrill, sill och sardiner är de främsta källorna av Omega 3. Här får man dock se upp eftersom en del fisk kan innehålla höga halter av miljögifter. Vissa alger, valnötter, rapsolja och linfröolja är bra källor av Omega 3. Intag av olivolja är bra eftersom den innehåller Omega 9 som hindrar Omega 3 från att oxidera. När det gäller kött och ost innehåller dessa livsmedel mer Omega 3 om djuren har fått gå fritt ute och betat färskt gräs.

Kosttillskott

Om du är osäker på om du får i dig tillräckligt med Omega 3 kan du ta kosttillskott av det. Äter du fet fisk en gång i veckan anser man att det ska räcka för att du ska få i dig tillräckligt. Forskningen inom Omega 3 visar att behandling av depression, barns inlärning och koncentrationsförmåga samt tidig utveckling hos barn kan påverkas positivt med Omega 3. Om ni i familjen inte äter tillräckligt av de livsmedel som innehåller Omega 3 kanske ni ska överväga att ta kosttillskott. Eftersom kroppen inte kan tillverka Omega 3 fettsyror själv måste det tillsättas genom kosten eller kosttillskott.