Sömn gör dig smartare

Hjärnan känns som gröt, du gäspar hela tiden och huvudet vill inget hellre än att lägga sig ner på bordet och slumra till. Har du någonsin haft sömnbrist kanske det låter bekant. När vi sover bra tänker vi inte så mycket på det, men så fort det blir svårt att sova är det som att kroppen fungerar på halvfart, i någon sorts dvala. Forskarna är överens om att sömnen är oerhört viktig för vårt välmående och nya rön tyder på att allt från vårt immunförsvar till vårt minne och vår intelligens kan ta skada av för lite sömn.

Hjärnan repareras 

När vi sover ordentligt sker en rad olika saker i hjärnan. Giftiga slaggprodukter, som i värsta fall kan leda till Alzheimers, slussas ut ur systemet. Belöningssystemet justeras så att vi blir mindre sötsugna under dagen och får mindre risk för fetma. Allt vi varit med om under dagen sorteras och hittar sin plats i hjärnan, så att vi kan minnas det. När vi drömmer lagras känslomässiga minnen in. Nyligen kom forskare fram till att hjärnan även sorterar bort massor av onödig information under natten.

Sov ordentligt – bli smartare

Studie efter studie har visat att vår uppmärksamhet, vårt minne och till och med vår förmåga att fatta beslut kraftigt minskas när vi sover dåligt. Det är väldigt irriterande att hela tiden glömma var man lagt nycklarna, och oerhört stressande att sitta på bussen mot flygplatsen när man inser att man glömt passet hemma. Sover man de timmar man behöver så kan man slippa sådana irritationsmoment, för att hjärnan mycket lättare minns. Att sitta på jobbet och försöka hålla sig uppmärksam under ett viktigt möte när ögonlocken blir allt tyngre är svårt. Ännu svårare är det när chefen ställer en fråga som man inte har något vettigt svar på för att man inte kunde fokusera. Ordentligt med sömn hjälper en att istället vara alert och formulera ett skarpt svar. Varje dag ställs vi inför tusentals val. Allt från vad vi ska äta till lunch, om vi ska skaffa gymkort, till om vi borde flytta till en ny stad för det där jobberbjudandet. Med en god natts sömn under bältet blir det mycket lättare att bestämma sig – och dessutom bestämma sig för rätt sak. Om man sover alla timmar man behöver minns man bättre, kan fokusera ordentligt och tar bättre beslut. Man blir alltså inte bara piggare av att sova – man blir smartare!