Varför utmana sin hjärna?

I hjärnan bildas nya kontaktpunkter, så kallade synapser vid inlärning. Hjärnan fungerar i ömsesidig balans med den övriga kroppen och detta gynnar välmående.

Tips som hjälper dig att komma igång:

Integrera inlärningen av nya saker i ditt dagliga liv. Ta vara på tiden, även de kortaste stunderna gör nytta.

Tvivla inte på din förmåga till inlärning. Alla behöver inte göra allting i samma takt. Det är även vitkigt att du kommer ihåg att peppa och belöna dig själv. Det är bra för självkänslan.

Ät nyttigt och rör på dig

Hjärnan mår bäst av att få bränsle på morgonen. Ät så mycket som känns lagom. Motion ökar blodflödet till hjärnan och gör inlärningen lättare. Var tacksam över att du lever. Tänk på ordspråket ”Man lär sig så länge man lever”. Ju mer man lär sig desto lättare blir det att lära sig mer. Ingen stund är för kort för inlärning.

Börja på en bra fot

Öppna inte ögonen omedelbart när du har vaknat. Blunda lite till och tänk på vad du drömde om. Hitta mening i drömmen. För att aktivera hjärnan under dagen kan du även memorera telefonnummer, lösenord, koder och liknande. Utnyttja olika minnesknep och underlätta vardagen samtdigt.

Lös korsord när du sitter på toan. Även om man inte hinner fylla i mer än kanske några ord, arbetar hjärnan sedan undermedvetet med lösningar till de ord som du inte kom på omedelbart. Fler knep kan nyttjas i badrummet. Medan du använder tandtråd, borstar, sminkar eller rakar dig, titta på små lappar i ögonhöjd. Det kan vara nya främmande ord eller stödord till presentationen. Sjung, eller tänk igen på vad du drömde om i duschen. Ofta drömmer vi om sådant som är viktigt.I mångas vardag integreras en del resande. Använd tiden till att läsa, lyssna på talböcker eller lösa sudoku. Glöm inte att utöka svårighetsnivån när det känns att det är dags. Öva och upprepa det redan inlärda. I samband med detta är det också viktigt att reflektera över det du redan har lärt dig, det gör att kunskapen fastnar i minnet. Sedan kan du lätt knyta an ny kunskap till den gamla.

Utnyttja fritiden

Välj hobbys som är lite mer krävande än din nuvarande nivå. Utöva hobbys som du verkligen älskar. Motivationen kommer givetvis att öka inlärningsförmågan. Även om det blir mycket skärmtid kan denna utnyttjas. Gör smarta sökningar på datorn. Tro inte på allt du läser. Tänk kritiskt och prata om det du har lärt dig med andra.